LastPass i Yubikey

Danas za mnoštvo web stranice morate koristiti lozinku. U najboljem slučaju, to nije svugdje ista, čija je cijena to da puno lozinke moramo istovrjemeno pamtiti. Svrha ovog članka nije prikazivanje pun funkcionalnost LastPass-a, već ovdje prikazujemo samo postavke, koji su vezane Yubikey.

1. Prijavimo se na web stranicu LastPass.com. Preuzmimo dodatke, koji su bitni za preglednik koju koristimo. Ja zapravo koristim Firefox, pa sam to instalirao. Ako ste to uspjeli u alatnoj traci (Toolbar) će se pojaviti ikona LastPass, sa klikom na ikonu možemo u buduće da koristimo ovu uslugu.

2. Za korištenje Yubikey-a kod Premium usluga treba da se uplati minimalna preplata, zato najbolje je da se registrirate za 14 dnevni Enterprise verziju, pošto za Premium verziju odmah treba da se plati.

3. Za fijoku je potrebna jedna master lozinka, ovo svakako treba da zapamtimo, u suprotnom nećemo moći koristiti ovu fijoku.

4. Budući da dvije faktorska auto identifikacija nije dozvoljena, zato treba da se ulazite na stranicu sa svojom e-mail adresom i sa master lozinkom. Ako ste uspjeli vidjet ćete sljedeće sučelje.

5. Sa klikom na opciju “Account Settings” otvorit će se prozor za postavke. Ovdje odaberite opciju “Multifactor Options”

 

6. Pronađite sekciju Yubico i u stupcu Action u koloni Yubico-a kliknite na ikonu na kojoj je jedna olovka, ovako možete uređivati svoje opcije.

 

7. Pošto po zadanim opcijama korištenje Yubikey-a onemogućena, treba da ga omogućimo (enabled = yes). Ukoliko imate pametni telefon koji nije opremljen sa USB priključkom i želite zaobići više faktorsko auto identifikaciju, onda omogućimo sebi pristup (Permit mobile device access=Allow). Za offline korištenje Yubikey ključeva, treba također i to omogućiti (Permit offline access=Allow). Budući da u ovom slučaju će biti kontroliran statički dio generirane lozinke, ovo smanjuje naš sigurnost, ali će raditi čak i bez internetske veze, i od jedne opće lozinke mnogo više će vrijediti. Sustav je u stanju da operira sa maksimalno 5 komada Yubikey ključem. Kada umetnete svoj ključ u USB priključak, onda u jednom polju Yubikey-a generirajte jednu OTP (one time password) lozinku. Ponovimo ovaj postupak u odgovarajućim poljima ako imamo više ključeva. Ukoliko smo uspjeli da obavimo prethodne korake kliknite na gumb Update.